День української писемності та мови

2018-11-14

9 листопада у день вшанування памʼяті Преподобного Нестора-літописця, наша держава відзначає День української писемності та мови, свято, яке гуртує усіх нас – на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду.

Учні Веселохутірського НВК разом з вчителями української мови та літератури ретельно готувалися до цього дня. Зранку Ніковська Н.І., вчитель української мови та літератури, презентувала відеоматеріали та розповіла про тернистий шлях нашої мови, історію її виникнення, читці декламували вірші, акцентуючи увагу своїм виступом на важливості української мови в сучасному житті. Не обійшлося і без сумної ноти, ми згадали і сумні події, коли українська мова і писемність заборонялась, закривались школи, бібліотеки, припиняли роботу друкарні.

Цього святкового дня також відбулося урочисте відкриття шкільного етапу конкурсу знавців рідної мови імені Петра Яцика у кабінеті української мови і літератури, де зосереджено виконували завдання делеговані від класів учні, знавці мови.

Родзинкою свята в НВКстало проведення фестивалю - конкурсу української пісні: «Пісня – душа народу». Головна мета фестивалю - показати всю красу та велич української мови через різнобарвність української пісні, що в свою чергу сприяє об’єднанню учнівського колективу та вихованню справжніх патріотів. Конкурс для учнів 2 – 4 класів провела вихователь групи продовженого дня Рябенко Т.Ф. На конкурс були представлені і композиції, і феєрії, групові соло виконання. Активно аплодували глядачі учня, які задушевновиконали пісні: «Україна - перлина», «Ой на горі та й женці жнуть». Схвилювало дітей та вчителів і мелодійне виконання пісень: «На світі є одна країна», «Як у нас на Україні», «Розпрягайте хлопці коней».

Протягом дня на подвірʼї на учнів чекало «Дерево бажань», діти мали змогу висловити побажання рідній мові і прикрасити це деревце.

Учні 5-8-х класів узяли участь у конкурсі «Мовознавство для допитливих». Учителі Ніковська Н.І. Та Древаль Н.В.підготувала для конкурсу цікаві завдання з розділів «Лексикологія», «Фразеологія», «Словотвір». Учні здійснили уявну подорож по різних містах України і утворили загальні назви мешканців цих міст (Київ – киянин і т. п), вправлялися у виборі потрібних слів у запропонованих словосполученнях (терміново зателефонуй, подзвони), працювали у творчих лабораторіях, доповнюючи народні прислів’я;

Завершальним акордом було оголошено флешмоб «Подаруй бібліотеці україномовну книжку», який розпочали учні 11 класу.

Відзначення Дня української мови та писемності дало змогу учням доторкнутися до джерел духовної культури рідного народу, поглибити знання про витоки писемності та розвиток української мови, її правопис; усвідомити необхідність пропагування української мови в суспільстві, підвищення власної мовної культури як обов’язку кожного українця.

Кiлькiсть переглядiв: 145